Now Reading
[Video] Pernah Tular Puasa Awal, Kini Jemaah Masjid Aolia Jogjakarta Sudah Sambut Aidilfitri

[Video] Pernah Tular Puasa Awal, Kini Jemaah Masjid Aolia Jogjakarta Sudah Sambut Aidilfitri

Sebelum ini, ketika umat Islam yang lain menyambut 1 Ramadan pada 12 Mac lalu, para Jemaah di Masjid Aolia sudah berpuasa lebih awal iaitu pada 7 Mac.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Jika bulan lalu, tular mengenai penduduk di daerah Panggang, Gunungkidul, Jogjakarta yang menyambut Ramadan awal beberapa hari berbanding umat Islam yang lain.

Perkara itu menjadi tular selepas terdapat satu video di TikTok yang memaparkan jemaah di kawasan tersebut menunaikan solat Tarawih.

Jemaah Masjid Aolia sambut Aidilfitri awal 5 hari

Kini tular pula berita mengenai jemaah di Masjid Aolia daerah itu yang menyambut hari raya Aidilfitri pada hari ini (5 April).

Memetik CNN Indonesia, solat sunat Aidilfitri yang dilakukan oleh para jemaah Masjid Aolia itu awal lima hari berbanding tarikh sebenar lebaran 1 Syawal yang berkemungkinan pada 10 April ini.

Pemantauan yang dilakukan oleh agensi berita terbabit juga mendapati pelaksanaan solat sunat Aidilfitri itu dilakukan di dua lokasi berbeza.

Sebahagian jemaah solat di Masjid Aolia dan selebihnya pula di kediaman pemimpin Masjid Aolia, Raden Ibnu HajarPranolo di Dusun Panggang III.

Ratusan jemaah Masjid Aolia dah berpusu ingin tunai solat Aidilfitri seawal 6 pagi

Seawal jam 6 pagi, ratusan jemaah Masjid Aolia telah berpusu-pusu ke kedua lokasi itu semasa takbir raya berkumandang sebelum solat Aidilfitri dimulakan pada pukul 7 pagi.

Turut tular di media sosial video-video yang memaparkan para jemaah menuju ke masjid bersama-sama dengan ahli keluarga.

@updatedisini

Dengan penuh hikmat, ratusan Jamaah Aolia yang berada di Kapanewon Panggang Gunungkidul melaksanakan sholat Idul Fitri di Masjid Aolia Panggang. Daerah mu sholat Idul Fitri ne kapan luurr..??? #updatedisini #update #jamaahaolia #aolia #gunungkidul #jogja #idulfitri #ffyypp #fyypppppppppp #fypシ゚viral #fypシ #salatidulfitri #aolia #fffyyyyyypppppppppyyyyyyppppppppppp #fy

♬ suara asli – UPDATEDISINI – UPDATEDISINI
@fokusgunungkidul

Gema takbir berkumandang, hari ini Jumat 5 april 2024 jamaah masjid aolia di Gunungkidul Yogyakarta melaksanakan sholat idul fitri hari ini Pengurus masjid menghimbau kepada jamaah lain agar menghormati dan saling menjaga kerukunan antar umat beragama #gunungkidul #yogyakarta #wonosari #viral #masjid #jamaah #aolia #idul #fitri

♬ suara asli – Fokusgunungkidul – Fokusgunungkidul

Ini bukan kali pertama jemaah Masjid Aolia puasa dan raya awal

Difahamkan, perkara ini bukanlah kali pertama terjadi di sana, pada tahun lalu, jemaah Masjid Aolia turut menyambut Aidilfitri lebih awal iaitu pada 20 April 2023 berbanding 1 Syawal yang dijangka oleh pemerintah pada 21 atau 22 April.

Terdahulu, ketika umat Islam yang lain menyambut 1 Ramadan pada 12 Mac lalu, para Jemaah di Masjid Aolia sudah berpuasa lebih awal iaitu pada 7 Mac.

Ketua Pejabat Wilayah Kementerian Agama (Kanwil Kemenag) Gunungkidul, Sa’ban Nuroni pula berkata, pihaknya sentiasa memudahkan jemaah di kawasan terbabit meskipun mempunyai perbezaan pendapat.

Baca Artikel Berkaitan: Masyarakat Di Yogyakarta Dah Solat Tarawih & Puasa Bermula Semalam


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd