Now Reading
[Review] Team TRP Ada ‘Misi’ Curi Barang Dalam Hotel Seram Di Hauntu. Tapi Ada Cerita Kelakar!

[Review] Team TRP Ada ‘Misi’ Curi Barang Dalam Hotel Seram Di Hauntu. Tapi Ada Cerita Kelakar!

Bayangkan perlu buat misi dalam tempat gelap dan pada masa sama mahu lari dari ‘hantu’. Memang kelam kabut sungguh!

Nak Rasa Macam Berlakon Dalam Filem Hantu Seram_ Kena Pergi 'Hauntu' (10)Nak Rasa Macam Berlakon Dalam Filem Hantu Seram_ Kena Pergi 'Hauntu' (10)

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm atau ikuti berita kami menerusi aplikasi Lumi News untuk updates terkini & relevan!


Pernah tak anda tengok cerita hantu dan ‘complain’ sambil menontonnya apabila pelakon tidak melakukan perkara yang sepatutnya?

Contohnya kenapa mereka membiarkan rumah dalam keadaan gelap dan tidak membuka lampu? Atau kekal tenang dengan cara berdoa apabila berhadapan situasi yang menyeramkan?

Kalau bab ‘complain’ memang laju je, cuba anda sendiri berada dalam situasi tersebut.


‘Feeling-feeling’ Macam Dalam Filem Seram Dengan Permainan Hauntu

Nak tahu anda jenis berani atau penakut, apa kata buktikan kepada rakan-rakan atau ahli keluarga dengan mengambil bahagian dalam permainan Hauntu.

Hauntu merupakan sebuah permainan dengan menggabungkan persembahan teater dan konsep rumah hantu yang memberikan pengalaman interaktif baharu kepada para pengunjung.

Sumber: Nur Hazwani/ Farahin Fadzil

Permainan ini tidak sama seperti rumah hantu di luar sana kerana anda juga akan diberikan watak tersendiri dalam jalan cerita yang disediakan dan perlu berinteraksi dengan pelakon mereka.

Setiap keputusan yang dibuat ketika permainan ini akan mempengaruhi penghujung jalan ceritanya.

Memang rasa sebiji macam tengah berlakon dalam filem seram. Mood ‘in character’ ya semua!


Team TRP Dah Cuba Sendiri Permainan ‘Hauntu’

Baru-baru ini, team TRP telah diberi peluang untuk merasai sendiri pengalaman menjadi sebahagian daripada kumpulan untuk menjalankan misi di sebuah lokasi seram dalam permainan Hauntu.

Dalam permainan ini, anda memerlukan dua hingga 10 orang pemain.

Sumber: Ken Joe Tai/TRP

Untuk pengetahuan anda, Hauntu mempunyai pelbagai jalan cerita dengan episod berbeza seperti:

  • The Thief
  • The Tourist
  • The Investigator

Team TRP telah diberi peluang untuk bermain jalan cerita The Thief di mana kami semua diberikan watak sebagai ahli kumpulan Harimao Gang yang perlu menyelesaikan misi mencuri jongkong emas di sebuah bilik.

Sumber: Farahin Fadzil/TRP

Sebelum permainan bermula, staf mereka menjelaskan beberapa peraturan seperti:

  • Tidak boleh memaki atau memukul pelakon
  • Perlu mematuhi arahan pelakon
  • Tidak boleh sesuka hati mengalihkan perabot di dalam set

Selepas selesai ‘briefing,’ kami diberikan minuman di sebuah restoran sementara menunggu bermulanya persembahan oleh ‘Saloma’. Tiba-tiba, ada sesuatu perkara yang berlaku dan menyebabkan kami perlu masuk ke dalam sebuah bilik.

Sumber: Farahin Fadzil/TRP

Dan di situlah misi kami untuk mencuri jongkong emas bermula.

Dalam misi tersebut, kami diketuai oleh seorang pelakon yang membawa watak ‘Megat’ yang akan memberikan arahan. Memang agak mencabar ya misi ini kerana perlu mencari barangan dalam suasana gelap dan dalam keadaan takut.

Sumber: Nur Hazwani/ Farahin Fadzil

Dari saat itu, bermulalah episod seram yang penuh kejutan. Kami bukan sahaja perlu merangkak, malah perlu menyorok dan melarikan diri daripada suatu entiti yang menyeramkan.

Bayangkan, perlu cari jalan keluar dalam keadaan gelap dengan cepat. Kalau tidak, orang yang dirasuk hantu itu akan datang serang anda!

Paling kelakar bila kami cuba untuk membuka semua pintu untuk mencari jalan keluar nak lari dari hantu dan terkeluar dari Hauntu sebab salah buka pintu kecemasan. Terkejut bila keluar nampak jalan raya. ‘Hantu’ pula yang panggil kami masuk balik.

Team TRP.
Sumber: Farahin Fadzil/TRP

Pendapat Kami Tentang Hauntu

Walaupun permainan ini dianggarkan dalam tempoh 45 sehingga 60 minit, tetapi kami semua merasakan ia seolah-olah agak singkat. Tahu-tahu dah habis!

Sampai dekat satu bilik tu kami jumpa jongkong emas, tapi teragak-agak nak ambik dan tiba-tiba kami dibawa oleh Megat (pelakon Hauntu) ke tempat awal kami bermula tadi, rupanya permainan dah tamat. Betapa riuhnya kami dalam tu sampai masa sejam pun tak rasa lama.

Team TRP.
Sumber: Megat Hairy Ezreen

Bagi kami, permainan ini tidak begitu menguji minda tetapi lebih kepada ingin mencari jalan keluar dalam keadaan menakutkan demi menyelesaikan misi yang diberikan.

Ada sesetengah perkara memerlukan kerjasama antara pasukan untuk menyelesaikan setiap tugasan.

Sumber: Nur Hazwani/ Ken Joe Tai

Secara keseluruhannya, permainan ‘Hauntu’ ini bagi kami agak ‘so-so’ kerana kurang ‘jumpscare’ dan lebih kepada perasaan takut disebabkan bunyi seram. Mungkin kena pilih jalan cerita yang lebih menakutkan?

Tetapi lakonan oleh para pelakon Hauntu memang cukup mengagumkan, anda akan rasa seperti berada di dalam situasi yang sebenar dan bukannya sekadar permainan.

Kalau anda nak mencuba sendiri permainan ini boleh pergi ke Hauntu bertempat di The LINC KL.

Maklumat lanjut tentang permainan ini boleh klik [DI SINI].


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: FacebookTwitter, dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd