Now Reading
Malaysia Tolak Tawaran Jadi Tuan Rumah Sukan Komanwel 2026

Malaysia Tolak Tawaran Jadi Tuan Rumah Sukan Komanwel 2026

Kerajaan turut mengambil peluang ini untuk berterima kasih kepada Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) kerana memberi tawaran kepada Malaysia untuk menjadi tuan rumah bagi Sukan Komanwel 2026.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Terbaharu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengeluarkan kenyataan bahawa Malaysia tidak akan menerima tawaran sebagai tuan rumah bagi temasya Sukan Komanwel 2026.

Selepas melakukan perbincangan melibatkan Jemaah Menteri dalam persidangan hari ini (22 Mac), keputusan tersebut diambil selepas menilai kesemua aspek penganjuran dan kesannya terhadap negara.

Antara faktor yang diambil kira adalah dari segi geran penajaan oleh Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) berjumlah RM603 juta (100 juta pound) yang dijangka tidak mampu membiayai keseluruhan kos penganjuran.

Delegasi daripada CGF telah bertemu Menteri Belia dan Sukan dan mengadakan sesi penerangan mengenai tawaran selaku tuan tumah itu yang turut dihadiri oleh Menteri Kedua pada 5 Februari 2024.

Unit Komunikasi Korporat KBS.

Selain itu, impak ekonomi yang tidak dapat dikenalpasti dalam tempoh singkat ini juga menjadi salah satu faktor.

Pada masa yang sama, Kerajaan Madani turut mengambil peluang ini untuk berterima kasih kepada CGF kerana memberi tawaran untuk menjadi tuan rumah bagi Sukan Komanwel 2026.

Walau bagaimanapun, kerajaan kini hanya mahu menumpu kepada pembangunan sukan dan kebajikan rakyat.


Malaysia Terima Tawaran Sebagai Tuan Rumah Bagi Sukan Komanwel 2026

Kecoh sebelum ini mengenai tawaran oleh pihak CGF kepada Malaysia untuk menjadi tuan rumah bagi menggantikan Australia yang menarik diri sebagai penganjur Sukan Komanwel edisi 2026.

Ada yang menyatakan bahawa kerajaan Victoria di Australia menarik diri dari menjadi tuan rumah pada Julai lalu kerana kos yang diperlukan adalah lebih tinggi daripada jangkaan.

Tindakan tersebut menyebabkan Australia terpaksa membayar RM1,171,459,060 (AUD380 juta) kerana melanggar kontrak untuk menganjurkan temasya itu dari 17 hingga 29 Mac 2026.

Sebagai rekod, CGF tidak hanya menawarkan hak penganjuran Sukan Komanwel kepada Malaysia sahaja, malah kepada beberapa negara lain termasuk Singapura.

Perkara itu sudah disahkan sendiri oleh Nazifuddin kepada Harian Metro.

Baca Artikel Berkaitan: Malaysia Boleh Jadi Tuan Rumah Sukan Komanwel Sekali Lagi, Kali Ini Dengan Kos Lebih Murah


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd