Now Reading
Kanak-Kanak Perempuan Lima Tahun Meninggal Dunia Selepas Tertinggal Dalam Kereta

Kanak-Kanak Perempuan Lima Tahun Meninggal Dunia Selepas Tertinggal Dalam Kereta

Menurut Ketua Polis Daerah Shah Alam, Mohd Iqbal kanak-kanak itu ditinggalkan ibunya dalam kereta secara tidak sengaja selepas diambil dari taska berdekatan.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Baru-baru ini, seorang kanak-kanak perempuan meninggal dunia selepas dia ditemukan dalam keadaan tidak sedarkan diri dalam sebuah kereta yang diparkir belakang Hospital Shah Alam.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Mohd Iqbal Ibrahim memaklumkan laporan berkaitan kes membabitkan kanak-kanak berusia lima tahun itu diterima pihaknya pada 30 Januari jam 8.01 malam dari seroang pegawai perubatan Hospital Shah Alam.

“Hasil siasatan mendapati kanak-kanak itu telah ditinggalkan oleh ibunya secara tidak sengaja di dalam kenderaan jenis Perodua Axia selepas mangsa diambil dari sebuah taska berdekatan dengan tempat kejadian.

“Semasa ditinggalkan mangsa dalam keadaan tertidur dan enjin kereta dimatikan,” ujarnya.


Sedar anak ditinggalkan selepas dihubungi oleh suami

Perkara tersebut disedari oleh ibu kanak-kanak yang berusia 34 tahun selepas dihubungi oleh suaminya.

Kanak-kanak itu kemudiannya dibawa ke jabatan kecemasan Hospital Shah Alam dalam keadaan tak sedarkan diri dan disahkan meninggal dunia selepas usaha menyelamatkan dilakukan.

“Post-mortem telah dijalankan pada 31 Januari pukul 2 petang berkeputusan ‘pending Laboratory Investigations’. Pemeriksaan ke atas mangsa juga dapati tiada mempunyai sebarang kecederaan luaran mahupun dalaman.”


Ibu kanak-kanak adalah petugas hospital

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 31(1)(A) Akta Kanak-Kanak dan sekiranya disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 20 tahun atau kedua-duanya.

Memetik laporan Berita Harian, ibu kanak-kanak berkenaan adalah petugas hospital dan dihubungi oleh suaminya pada jam 6 petang.

Mohd Iqbal turut menasihatkan orang ramai untuk lebih berhati-hati ketika mengambil anak pulang dari sekolah atau taska khususnya kepada kanak-kanak yang masih kecil agar kejadian sama tidak berulang lagi.

Selain itu, mana-mana individu yang mempunyai maklumat berhubung kes boleh menghubungi Inspektor Syed Aidid di talian 013 654 4996.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: FacebookTwitterThreads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd