Now Reading
Pelajar 11A SPM Jaga Ibu Hingga Akhir Hayat Dapat 10 Tawaran Pengajian & Biasasiswa

Pelajar 11A SPM Jaga Ibu Hingga Akhir Hayat Dapat 10 Tawaran Pengajian & Biasasiswa

Kata Syahril, dia perlu melakukan solat istikharah dan berbincang dengan ahli keluarga sebelum membuat sebarang keputusan.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm atau ikuti berita kami menerusi aplikasi Lumi News untuk updates terkini & relevan!


Baru-baru ini tular kisah menyayat hati seorang pelajar cemerlang yang meraih 11A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) namun tidak dapat mengambil keputusan itu kerana menjaga ibunya yang sedang sakit.

Sekumpulan guru-guru dari Sekolah Menengah Ugama (A) Darul Iman yang bersimpati dengan nasib Muhammad Syahril Saidi, 18, telah menghantar keputusan cemerlang pelajar itu di rumahnya di Kampung Kandis, Bachok, Kelantan pada 8 Jun lalu.

BACA JUGATak Dapat Hadir Ambil Result SPM Kerana Jaga Ibu Sakit, Pelajar Sebak Guru Datang Bawa Keputusan 11A [Video] 

Bagaimanapun, selang dua hari kemudian, ibu Syahril, Tuan Faridah Tuan Ismail, 53, yang sempat menatap kejayaan anak lelakinya itu dilaporkan meninggal dunia akibat penyakit angin ahmar.

Syahril memberi bakti terakhir kepada ibunya dengan mengimamkan solat jenazah Allahyarhamah di Masjid Pondok Moden Kandis pada Ahad lalu (11 Jun).

BACA JUGA: Sempat Tatap Kejayaan Anak, Ibu Pelajar Cemerlang 11A SPM Meninggal Dunia

Syahril terima lebih 10 tawaran lanjut pelajaran dan biasiswa

Namun seperti peribahasa ‘Pelangi selepas hujan’, Syahril dilaporkan telah menerima lebih 10 tawaran melanjutkan pelajaran dan biasiswa.

Menurut Syahril, dia perlu melakukan solat istikharah dan berbincang dengan ahli keluarga sebelum membuat sebarang keputusan.

Syahril ingin teruskan pengajian di Maahad Yaakubiah untuk duduki STAM

Syahril berkata, setakat ini dia ingin meneruskan pengajian di Maahad Yaakubiah Kampung Nipah, untuk menduduki Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) bagi mencapai cita-cita menjadi seorang pensyarah.

“Saya akan buat perancangan, langkah demi langkah untuk pilih mana yang terbaik. Tawaran memang banyak daripada pelbagai agensi, saya ucapkan seribu penghargaan dan terima kasih kepada semua yang bagi tawaran biasiswa.

“Doakan saya dan keluarga, semoga kita semua berjaya dunia akhirat dan jadi pemimpin Islam yang benar-benar membawa kebenaran,” katanya dipetik Harian Metro.

Syahril mahu orang di sekeliling yang banyak membantunya turut diraikan

Menurutnya lagi, tidak hanya dirinya sahaja, malah orang di sekeliling yang banyak membantu seperti abang, kakak, ibu bapa saudara dan guru-guru yang mengetahui kesusahan hidupnya sebelum ini juga sepatutnya diraikan juga.

Ujar pelajar cemerlang itu, mereka adalah insan di sebalik tabir yang mendorong kejayaannya terutama arwah ibunya.

“Banyak yang arwah umi pesan pada saya, tapi biarlah jadi simpanan peribadi saya,” katanya yang turut menerima tawaran biasiswa daripada Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan beberapa bank.

Banyak pihak bersimpati dan beri sumbangan kepada Syahril

Terdahulu, kisah Muhammad Syahril telah mendapat perhatian banyak pihak yang tampil memberi sumbangan kerana bersimpati akan nasib pelajar cemerlang SPM itu selain terharu melihat pengorbanannya menjaga arwah ibu hingga ke akhir nyawa.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: FacebookTwitter, dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd