Now Reading
Mandi Wajib Sambil Selam Dalam Sungai, Sah Ke? Ini Penjelasan Sebenar

Mandi Wajib Sambil Selam Dalam Sungai, Sah Ke? Ini Penjelasan Sebenar

Sebelum ini, sekumpulan lelaki dilihat telah menyelam ke dalam sungai jernih yang luas selepas melaungkan niat mandi wajib.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Umum sedia maklum bahawa mandi wajib merupakan perkara yang perlu dititikberatkan buat umat beragama Islam bagi memastikan diri suci daripada hadas besar.

Walaupun mandi wajib boleh dilakukan dalam pelbagai jenis situasi, namun anda perlu memastikan bahawa ianya sah dari segi hukum.

Baru-baru ini, tular satu klip video di laman X (Twitter @helmihaqiem), menyaksikan sekumpulan lelaki sedang bermandi-manda di sebuah sungai.

Dalam video itu, tiga orang lelaki dilihat telah menyelam ke dalam sungai jernih selepas melaungkan niat mandi wajib yang berbunyi, “Sahaja aku mandi wajib kerana Allah SWT.”

Sumber: X (@helmihaqiem)

Mandi Wajib Dalam Air Lebih 2 Kolah Adalah Sah

Namun begitu, mungkin ada di kalangan anda yang tidak pasti apakah hukum sekiranya seseorang itu mandi wajib di dalam sungai.

Menjawab kepada kemusykilan itu, pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus (UAI) menerusi klip video kuliah di akaun YouTube rasmi miliknya, telah menjelaskan hukum kepada tindakan tersebut.

Jelas UAI, mandi wajib itu dikira sah sekiranya individu yang selam di sungai menenggelamkan keseluruhan badan ke dalam air dengan rata berserta dengan niat.

Selain daripada penjelasan oleh UAI, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan juga pernah memberikan keterangan tentang hukum mandi wajib di dalam sungai.

Menurut Pejabat Mufti, seseorang itu perlulah mandi wajib menggunakan lebih dua kolah (qullah) air yang bersamaan kira-kira 270 liter.

Namun begitu, hukum menyelam dalam air yang kurang daripada dua kolah adalah makruh tetapi mandian tersebut sah di sisi agama Islam.

Dalam pada itu, orang ramai dinasihatkan untuk menyelam sepenuhnya badan ke dalam air yang diyakini lebih daripada dua kolah bagi memastikan mandi wajib tersebut adalah sahih.


Panduan Mandi Wajib Oleh JAKIM

Buat mereka yang tidak pasti panduan yang betul untuk melakukan mandi wajib, di sini kami kongsikan panduan lengkap oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

  • Niat mandi wajib ketika air sampai ke tubuh badan.
  • Membaca “Bismillah”.
  • Membasuh tangan sebanyak tiga kali.
  • Mencuci kemaluan dengan tangan kiri.
  • Membersihkan tangan kiri menggunakan sabun.
  • Mengambil wuduk seperti yang biasa dilakukan sebelum solat, atau boleh menangguhkan membasuh kaki selepas selesai mandi.
  • Membasuh kepala dengan mengusap rambut secara rata dan siram kepala tiga kali dengan air. Bagi golongan perempuan yang mandi haid, hendaklah ditanggalkan ikatan rambut.
  • Memulakan mandian dengan bahagian kanan badan.
  • Sapukan air ke seluruh badan.
  • Berwuduk jika ingin menunaikan solat fardhu.
Sumber: Freepik/Unsplash

Baca Artikel Berkaitan: Nak Mandi Di Sungai? Amalkan 11 Tips Keselamatan Ini Untuk Elak Perkara Tidak Diingini Berlaku

Baca Artikel Berkaitan: Suami Madammmu Tak Bagi Bayi Sulung Mandi Guna Air Paip, Sanggup Belikan Air Mineral


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd