Now Reading
“Meta Tidak Sekat Hantaran Mengenai Palestin Di Facebook” – Fahmi Fadzil

“Meta Tidak Sekat Hantaran Mengenai Palestin Di Facebook” – Fahmi Fadzil

Namun, Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) ada menerima aduan daripada pengguna TikTok yang mana hantaran mereka diturunkan dalam masa seminit selepas dimuat naik kerana terdapat perkataan Hamas.

Sejak beberapa minggu lalu, peperangan di antara Palestin dan Israel telah mendapat perhatian seluruh dunia.

Malah ramai yang bersimpati dengan nasib yang menimpa rakyat Palestin apabila ramai kanak-kanak, wanita dan juga orang awam yang terbunuh.

Susulan itu, ramai mula menunjukkan solidariti mereka selain mahu Israel menghentikan serangan-serangan yang boleh menyebabkan lebih ramai terbunuh.

Perkara itu dapat dilihat secara jelas menerusi pelbagai platform media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram serta banyak lagi.

Namun, sejak kebelakangan ini, ada ura-ura yang mengatakan hantaran berkaitan Palestin disekat oleh sesetengah pihak di media sosial khususnya di Facebook.

Fahmi Fadzil Nafi Wujud Sekatan Hantaran Berkaitan Palestin

Walau bagaimanapun, Menteri Komunikasi dan Digital (KKD) Fahmi Fadzil menolak wujudnya sekatan berkaitan Palestin daripada Meta kepada pengguna yang berkongsi atau memuat naik hantaran berkenaan.

Beliau mengesahkan bahawa ada menerima mesej kononnya daripada Facebook (FB) atau Meta, namun setelah disiasat, mesej tersebut adalah tidak benar.

Namun, pihaknya ada menerima aduan daripada pengguna TikTok yang mana hantaran mereka diturunkan dalam masa seminit selepas dimuat naik kerana terdapat perkataan Hamas.

“Pada waktu ini, tidak ada sekatan di Facebook. Bagaimanapun, di TikTok, ada yang mengadu konten mereka yang mengandungi perkataan Hamas diturunkan.

“Pada jam 1.20 tengah hari muat naik, jam 1.21 telah diturunkan dengan alasan melanggar garis panduan komuniti. Kita sudah berhubung dengan TikTok namun masih belum terima penjelasan sebenar dan sudah minta bantuan Wisma Putra bagi mendapatkan panduan,” katanya yang dipetik daripada Kosmo.

Gesa Rakyat Malaysia Bersatu Hati Sokong Perjuangan Palestin

Pada masa yang sama, Fahmi turut menggesa rakyat Malaysia agar bersatu hati dalam menunjukkan sokongan terhadap rakyat Palestin terutama di Gaza dan Tebing Barat.

“Saya gesa semua rakyat malaysia bersama-sama dalam perjuangan ini.

“Ini bukan isu umat Islam semata-mata. Beberapa hari lepas, sebuah gereja tertua di Gaza telah dibom. Ini bukti rejim Zionis tidak mengenal agama atau bangsa, semua menjadi mangsa.

“Kerajaan juga usaha sampaikan bantuan kepada Palestin, dan banyak lagi bantuan akan menyusul pada masa hadapan,” katanya lagi.

Baca Artikel Berkaitan: Meta Perjelas Gangguan ‘Bug’ Punca Akaun Media Sosial Disekat Lepas Kongsi Isu Palestin

Baca Artikel Berkaitan: “Bye-bye 400k Followers” – TikTok Nadiyah Shahab Kena Ban Lepas Lantang Bersuara Isu Palestin

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd