Now Reading
Guna Kata Kesat & Biadap, Sultan Selangor Tegur Segelintir Pihak Serta Ahli Politik

Guna Kata Kesat & Biadap, Sultan Selangor Tegur Segelintir Pihak Serta Ahli Politik

Sultan Selangor bertitah demikian selepas menyempurnakan Istiadat Angkat Sumpah Jawatan & Ikrar Aku Janji serta Pengurusan Surat Cara Pelantikan Exco Kerajaan Negeri di Istana Alam Shah, Klang hari ini (21 Ogos).

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menegur tindakan segelintir individu dan pihak yang menggunakan kata-kata kesat serta biadap termasuk pemimpin politik.

Menurut baginda, hal ini kerana terdapat beberapa insiden membabitkan penggunaan kata-kata kesat dan biadap yang dilemparkan oleh sesetengah individu, masyarakat dan ahli politik.

Sultan Selangor sentuh isu segelintir pemimpin politik heret institusi Raja ke dalam ceramah politik

Sultan Selangor turut menyentuh isu segelintir pemimpin-pemimpin parti politik yang mengheret institusi Raja ke dalam ceramah mereka semasa berkempen.

“Keadaan yang berlaku ini menggambarkan terhakisnya rasa hormat segelintir ahli dan pemimpin politik terhadap Institusi Raja dan kesultanan Melayu yang menjadi payung kepada umat Islam, orang Melayu dan lain-lain bangsa.

“Sikap biadap mereka ini melangkaui batas-batas dan nilai keperibadian orang Islam dan Melayu yang sering dipelihara.

“Ingatlah jangan kerana kita menyangka bahawa kita cukup popular di kalangan rakyat sehingga bertindak memperlekehkan sesiapa yang tidak sehaluan dengan fahaman politik masing-masing, malah sanggup pula hadir ke negeri Selangor dengan melemparkan cacian melampaui batas.

“Ke mana hilangnya budi bahasa? Ini bukan budaya kita khususnya orang Melayu untuk menghina sesiapa pun khususnya di khalayak ramai. Peliharalah adab dan susila kita apatah lagi apabila kita bertandang ke negeri atau rumah orang,” titah baginda dipetik Harian Metro.

Sultan Selangor bertitah demikian selepas menyempurnakan Istiadat Angkat Sumpah Jawatan & Ikrar Aku Janji serta Pengurusan Surat Cara Pelantikan Exco Kerajaan Negeri di Istana Alam Shah, Klang hari ini (21 Ogos).

Sultan Selangor seru semua pihak memajukan kehidupan rakyat dan memakmurkan negara

Dalam pada itu, baginda juga menyeru semua pihak untuk menumpukan perhatian ke arah memajukan kehidupan rakyat dan memakmurkan negara selain berhenti budaya caci-mencaci yang boleh menjejaskan keharmonian

“Beta juga mengambil kesempatan di sini untuk menyeru kepada semua orang Melayu Islam di Selangor ini agar sentiasa mengelakkan perbalahan dan persengketaan sesama sendiri yang boleh membawa kepada perpecahan masyarakat Melayu Islam dan membawa imej yang buruk kepada kesucian agama Islam.

“Beta perhatikan, politik sudah banyak memecah-belahkan perpaduan kita sesama umat Islam dengan amalan fahaman politik sempit.

“Cukuplah apa yang telah berlaku. Kita perlu maju ke hadapan dan membawa perubahan kepada cara kita berpolitik dan berfikir,” titah baginda lagi.

Baginda doakan rakyat Selangor dijauhi musibah serta hidup harmoni

Sultan Sharafuddin Idris Shah pada masa yang sama juga mendoakan agar seluruh rakyat dijauhi sebarang musibah dan rakyatnya yang mempunyai pelbagai kaum dapat hidup dalam aman damai serta harmoni.

“Adalah menjadi harapan Beta agar negeri Selangor yang dikasihi ini akan terus maju dan kerajaannya konsisten di dalam menangani masalah rakyat dan melaksanakan segala aspirasi rakyat,” jelasnya.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd