Now Reading
[Video] Pelajar UPNM Balik Sabah Naik Pesawat TUDM Untuk Sambut Hari Raya

[Video] Pelajar UPNM Balik Sabah Naik Pesawat TUDM Untuk Sambut Hari Raya

Para pelajar universiti awam itu telah menaiki pesawat angkut atau ‘logcomm’ yang digunakan bagi penghantaran barangan untuk pulang ke Sabah.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Raya akan menjelang dalam masa seminggu sahaja lagi. Orang ramai pasti sudah membuat persediaan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan keluarga tercinta.

Ini juga termasuk bagi mereka yang perlu menaiki penerbangan domestik, terutamanya yang berasal dari negeri Sabah dan Sarawak.

Namun, harga tiket kapal terbang yang kebiasaannya melonjak ketika musim perayaan boleh menjadi terlalu mahal, apatah lagi bagi para pelajar.


TUDM Bantu Hantar Pelajar UPNM Pulang Ke Sabah

Seperti tahun-tahun sebelum ini, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) tampil dengan inisiatif untuk membantu pelajar yang memerlukan pulang ke kampung halaman di Sabah.

Baru-baru ini tular mengenai perkara tersebut di TikTok milik seorang penuntut di universiti awam itu.

Berdasarkan kepada gambar dimuat naiknya, sekurang-kurangnya 11 orang pelajar telah dihantar pulang ke Sabah dalam penerbangan kali ini.

Kesemua pelajar itu telah dihantar pulang menaiki pesawat Airbus A400M hak milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Mereka telah berlepas dari Lapangan Terbang Pangkalan Udara Subang.


Naik Penerbangan Logcomm

Memandangkan pesawat itu dipenuhi barang-barang operasi pihak TUDM, difahamkan bahawa mereka telah menaiki pesawat pengangkut atau ‘logcomm’ yang digunakan bagi penghantaran barangan.

Dalam pada itu, ada juga individu yang mempersoalkan siapakah yang menanggung kos penerbangan tersebut memandangkan ia menggunakan aset kerajaan.

Beberapa individu lain menerangkan bahawa pesawat tersebut dikhaskan untuk membawa kargo pada asalnya, tetapi mempunyai ruang untuk menghantar para pelajar itu pulang sekali.

“Dia bawa kargo tu. Alang-alang bawa pelajar yang terpilih,” kata seorang individu.

https://www.tiktok.com/@grlcloud/video/7353232905520303377

Bukan Pertama Kali Penuntut UPNM Naik Logcomm TUDM

Sebenarnya ini bukanlah pertama kali UPNM mendapatkan khidmat pihak TUDM untuk menghantar pelajarnya pulang ke Negeri Di Bawah Bayu itu.

Pada tahun lepas, 20 pelajar UPNM dihantar pulang menaiki pesawat TUDM untuk pulang ke kampung halaman di Sabah dan Sarawak bagi tujuan menyambut hari raya.

Seramai 25 orang pelajar dihantar pulang ke Sabah pada tahun 2022, manakala terdapat 18 mahasiswa UPNM pulang ke negeri itu menggunakan pesawat pengangkut TUDM pada 2021.

Difahamkan bahawa para pelajar yang berpeluang menaiki pesawat TUDM untuk pulang ke kampung halaman itu dari kalangan mereka yang terpilih dan golongan memerlukan.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd