Now Reading
Betul Ke Gigi Anak Boleh Rosak Sebab Minum Susu?

Betul Ke Gigi Anak Boleh Rosak Sebab Minum Susu?

Ramai sebelum ini berpandangan bahawa susu formula dengan kandungan tinggi gula boleh menyebabkan karies gigi.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Menurut National Health Services (NHS) UK, kebanyakan bayi mula tumbuh gigi sekitar berusia enam bulan.

Walaupun hanya satu gigi yang tumbuh, ibu bapa perlu membersihkan gigi berkenaan untuk mengelakkannya daripada rosak.

Terdahulu, tular satu video di media sosial seorang kanak-kanak terpaksa dibuang 20 batang giginya yang telah menjadi rosak berpunca daripada penggunaan botol dan susu formula yang tinggi gula.

Baca Artikel Berkaitan: [Video] Ibu Dakwa Anak Terpaksa Cabut 20 Batang Gigi Kerana Botol & Susu Formula

Sehubungan dengan itu, orang ramai berkata walaupun mereka memberikan anak-anak susu formula, namun masalah gigi tersebut tidak terjadi kepada mereka.

Mereka berkata masalah gigi sedemikian bukan semata-mata disebabkan oleh susu formula, tetapi kerana tidak membersihkan gigi kanak-kanak.


Gula Boleh Sebabkan Karies Awal Kanak-Kanak

Gigi kanak-kanak rosak dikenali sebagai kereputan gigi, karies atau kaviti. Menurut Healthline, ia biasanya terjadi pada gigi acip atau ‘incisor’. Keadaan ini disebabkan oleh terlalu banyak gula pada permukaan gigi, termasuk gula yang didapati daripada susu.

Bakteria di dalam mulut akan memakan gula ini dan menghasilkan bahan kumuhan asid yang kemudiannya menyerang gigi dan enamel, menyebabkan karies.

Berdasarkan satu kajian yang dijalankan pada tahun 2023, banyak susu formula kanak-kanak yang dikaji mengandungi gula melebihi standard yang disyorkan. Oleh itu tidak hairanlah susu formula dikaitkan dengan kerosakan gigi pada anak-anak.

Sumber gambar: Unsplash

Susu Ibu Turut Mengandungi Gula

Manusia mendapatkan tenaga daripada karbohidrat dalam bentuk glukosa. Namun bagi bayi yang masih belum mempunyai sista gastrousus (gastrointestinal tract) yang matang, mereka akan mendapatkan tenaga daripada gula ringkas laktosa.

Berdasarkan kepada National Institutes of Health (NIH), susu badan mengandungi sekitar 87%-88% air dan 124 gram per liter komponen pepejal termasuk 7% karbohidrat, 1% protein dan 3.8% lemak. Laktosa membentuk sebahagian besar karbohidrat dan merupakan nutrien yang paling banyak di dalam susu badan.

Gula bukan sahaja penting bagi pertumbuhan fizikal bayi. Penyelidik dari Yale School of Medicine telah menemui satu molekul gula kecil digelar sebagai myo-inositol yang menggalakkan perkembangan otak bayi.

Selain daripada gula yang dihasilkan secara semula jadi oleh ibu, satu kajian oleh University of Southern California mendapati bahawa pengambilan fruktosa oleh ibu akan mempengaruhi jumlah gula di dalam susu badan.

Beberapa kajian lain mendapati bahawa fruktosa, termasuk yang terdapat di dalam susu badan, memudaratkan tempoh pertumbuhan kritikal dan perkembangan kanak-kanak.

Sumber gambar: Pexels

Ramai Keliru, Susu Ibu Juga Boleh Rosakkan Gigi

Walaupun gigi kanak-kanak rosak sering dikaitkan dengan pengambilan minuman manis, termasuk susu formula, namun sebenarnya susu badan juga boleh menyebabkan karies.

Kajian mendapati penyusuan susu botol dan susu ibu secara berterusan pada waktu malam dapat dikaitkan dengan peningkatan risiko karies awal kanak-kanak. Perkara ini tidak bebas daripada pengambilan gula.


Praktikkan Cuci Gigi Anak Lepas Menyusu

Perkara ini juga ditemukan dalam satu kajian lain, yang mana kanak-kanak berusia lebih 18 bulan berisiko menghadapi karies gigi jika menyusu badan pada waktu malam. Hal ini adalah kerana ibu mungkin tidak akan terjaga untuk membersihkan mulut bayi setelah penyusuan.

Walau bagaimanapun, penyusuan badan tidak seharusnya dihentikan kerana ia mempunyai banyak kebaikan bagi kesihatan kanak-kanak. Dalam masa yang sama, ibu bapa harus mempraktikkan kebersihan mulut yang betul pada kanak-kanak.

Dalam masa yang sama, penyusuan badan sewaktu bayi dipercayai dapat melindungi daripada karies gigi. Akan tetapi, kajian lanjut perlu dijalankan bagi memahami peningkatan risiko karies dalam kanak-kanak lebih setahun yang menyusu badan.

Sumber gambar: Pexels

Baca Artikel Berkaitan: Susu Ibu Waktu Pagi & Malam Ada Kandungan Hormon Berbeza? [Video]

Baca Artikel Berkaitan: Dedah Kisah Bayi Tersedak Susu, Doktor Ini Kongsi Perkara Penting Untuk Ibu Bapa


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd