Now Reading
[Video] Ibu Dakwa Anak Terpaksa Cabut 20 Batang Gigi Kerana Botol & Susu Formula

[Video] Ibu Dakwa Anak Terpaksa Cabut 20 Batang Gigi Kerana Botol & Susu Formula

Menurut ibu, gigi anaknya itu terpaksa dicabut selepasa Chempaka mengadu alami rasa sakit dan memaklumkan ia berpunca daripada botol dan susu formula.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Umum mengetahui bayi dan juga kanak-kanak memerlukan susu untuk membesar.

Ini kerana, kandungan susu khususnya susu ibu mempunyai nutrien yang cukup untuk tumbesaran si kecil .

Namun apabila anak sudah membesar kebiasaannya mereka disarankan untuk minum susu menggunakan cawan apabila sudah mencecah usia 12 hingga 14 bulan.

Ini kerana penggunaan botol dan susu yang mengandungi kandungan gula boleh menyebabkan gigi anak reput. Perkara ini berlaku kerana bakteria akan bergerak balas dengan gula dan kemudian mengeluarkan asid yang boleh menyebabkan gigi kanak-kanak rosak.


Wanita kongsi gigi anak terpaksa dicabut sebanyak 20 batang

Baru-baru ini, seorang wanita telah meluahkan rasa sedihnya apabila sebanyak 20 batang gigi susu anak perempuannya terpaksa dicabut selepas kanak-kanak itu mengalami sakit di mulut.

Menerusi video yang dikongsikan oleh @Tomyamfloat di TikTok, perkara itu dikongsinya agar boleh dijadikan pengajaran kepada diri sendiri dan juga ibu bapa di luar sana.

Dalam video itu, ibu kepada kanak-kanak dikenali sebagai Chempaka Aulia turut menunjukkan keadaan kanak-kanak tersebut sebelum masuk ke dewan bedah untuk mencabut gigi.

“Masa ni hanya Allah SWT je tahu, macam mana perasaan tu bila jururawat dah panggil untuk bersiap ganti baju ke bilik bedah. Chempaka dah mula nangis waktu ni merayu cakap ‘mummy jangan tinggalkan Chempaka tau’.

“Allah, tak akan sesaat mummy sanggup tinggalkan anak mummy ni,” ujarnya. Dia kemudian menunjukkan detik semasa si kecil ditolak untuk ke dewan bedah dengan linangan air mata.

Ibu mohon maaf, dan cuba berbual untuk hilangkan ketakutan anak

Si ibu turut memohon maaf kepada anaknya dan menyerahkan segala urusan kepada Allah SWT untuk dipermudahkan. Meskipun berasa bimbang namun wanita itu cuba menyorokkannya dengan mengajak Chempaka untuk berbual.

Kanak-kanak itu kelihatan sedikit tenang sebelum proses pembedahan dimulakan.

“Bila jururawat jerit ‘ibu Chempaka’, dua jam lebih penantian macam nampak anugerah.”

Sebaik Chempaka sedar daripada pembedahan, si kecil itu meminta air. Malah juga turut meminta kek apabila sudah sedikit sihat.


Gigi perlu dicabut kerana botol dan susu formula mengandungi gula yang tinggi

Menurut ibu, punca gigi anaknya itu perlu dicabut adalah kerana botol dan susu formula yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Ekoran itu, doktor menyarankan agar si kecil hanya meminum susu segar.

“Ini perkongsian saya apa yang berlaku. Tak semestinya tak baik untuk anak saya, tak baik untuk anak orang lain. Begitulah sebaliknya.

“Mak ayah jangan pandang remeh bila anak dah mula sakit gigi. Bila dah kena buang 20 batang gigi. Siapa yang salah? Mestilah mak ayah.

“Mak-mak kena kuat dan pantau pemakanan anak ya,” ingat si ibu.

@airbalangfloatno1pontian

DENTAL SURGERY; amik pengajaran utk diri sendiri dan mak ayah kt luar sana.Punca dari botol susu dn susu formula yg sedia maklum kandungan gula yg tinggi. Doc sugest fresh milk je. Ini perkongsian saya apa yg berlaku ok. Tak semestinya xbaik utk ank saya,tak baik utk ank org lain.begitulah sebaliknya Mak ayah jgn pandang remeh bila anak dh start sakit gigi. Bila dh kena buang 20 btg gigi. Sape yg salah,mesti la mak ayah. Mak-mak kena kuat dn pantau pemakanan anak ye. Alhamdulillah semua berjalan lancar. 2jam lebih pembedahahan. Pengajaran utk diri sendiri. #cabutgigi #gigirosaksebabsusu #fyp

♬ bunyi asal – meknaa_lyrics – meknaa_lyrics

Ramai berdepan masalah sama

Melihat di ruangan komen, ramai yang turut berkongsi pernah atau sedang berdepan dengan masalah sama.

Tidak kurang juga ada yang bertanya bilakah gigi si anak akan tumbuh selepas dicabut.

Ada juga mengingatkan ibu bapa untuk jangan kerap memberikan makanan manis seperti gula-gula, jajan atau coklat kepada anak-anak.

“Dental clearance, susu apa tak penting. Yang penting kena bersihkan gigi lepas minum susu. Jangan bagi anak tidur dengan botol susu”

“Saya ni bukan main jaga gigi anak takut rosak. Bawa pergi sapu floride, gosok tiap hari. Bapak, atok dan nenek sedap je bagi gula-gula”


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: FacebookTwitterThreads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd