Now Reading
RISE Educator Award Umum 5 Guru Terbaik Tahun 2023. Bakal Terima RM10,000!

RISE Educator Award Umum 5 Guru Terbaik Tahun 2023. Bakal Terima RM10,000!

Kesemua lima finalis teratas akan dianugerahkan RM10,000 buat sekolah mereka sebagai penghargaan atas usaha untuk memberdaya dan memajukan pendidikan bagi komuniti sekolah. Pemenang-pemenang akan diumumkan dalam acara penyerahan anugerah pada 27 Mei 2023.

RISE Educator

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk updates terkini, relevan dan menarik!


RISE Educator Award iaitu sebuah inisiatif oleh Taylor’s College dan cabang penglibatan pelajarnya, The Risers, telah mengumumkan lima finalis terbaik untuk tahun 2023.

BACA JUGA: Taylor’s Bakal Beri Ganjaran RM10,000 Buat 5 Guru Berinspirasi

Pendidik-pendidik ini telah menunjukkan komitmen teguh untuk memajukan pendidikan dan memastikan inklusiviti dan keadilan buat semua pelajar, terutamanya mereka dari latar belakang kurang bernasib baik.

Sebagai pengiktirafan terhadap kerja inspirasi mereka, setiap sekolah finalis akan menerima RM10,000. Lima finalis terpilih akan menjalani proses penilaian dan pengundian untuk menentukan dua pemenang bagi kategori RISE Educator Award dan RISE Educator of the Year.


Beri Pendidikan Inklusif Kepada Pelajar Tanpa Mengira Keadaan

Kelima-lima finalis ini telah mengungkapkan semangat sebenar Matlamat Pembangunan Mampan 4 iaitu memberikan pendidikan inklusif dan saksama kepada semua tanpa mengira keadaan mereka.

Mereka telah memberi kesan signifikan dalam kehidupan pelajar mereka, terutama bagi pelajar dari komuniti-komuniti yang terpinggir seperti remaja Orang Asli, kanak-kanak keperluan khas, dan mereka dari kawasan luar bandar.

Terpilih daripada lebih 200 kisah inspirasi, pendidik-pendidik luar biasa ini telah melampaui jangkaan untuk memastikan pelajar-pelajar mereka menerima pendidikan terbaik yang mungkin dalam apa jua keadaan.

Pendidikan adalah asas pembangunan lestari, dan pendidik hebat ini adalah pahlawan sejati dalam pendidikan inklusif dan saksama. Komitmen mereka yang tidak mengenal lelah untuk memberikan peluang yang sama kepada pelajar mereka, terutamanya mereka yang terpinggir, adalah bukti keazaman dan semangat mereka yang teguh. Kami sangat berbesar hati mengiktiraf sumbangan luar biasa mereka dan menjemput orang ramai untuk menyertai kami dalam memperingati kisah-kisah inspirasi mereka serta mengundi pendidik kegemaran mereka untuk memenangi anugerah RISE Educator Award. Hadiah wang tunai RM2,000 dan sumbangan RM10,000 kepada sekolah pemenang akan membolehkan mereka meneruskan kerja penting mereka dan memberi impak yang kekal dalam kehidupan pelajar mereka.

Josephine Tan, Pengarah Kampus Taylor’s College.

Top 5 Finalist RISE Educator.

#1. Cikgu Kumaresan Muniandy.

Seorang guru pendidikan khas di Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Merbok, Kedah, memulakan “Projek Hello School to Work” pada tahun 2018 untuk memberikan latihan vokasional kepada kanak-kanak berkeperluan khas agar dapat beralih ke dunia kerja.

Dengan bantuan ibu bapa dan rakan industri, projek tersebut telah melatih 20 orang pelajar sehingga kini dan membantu mereka mendapatkan pekerjaan.

Beliau turut mengusahakan juga ‘Projek School Enterprise Kedai Dobi OKU’ untuk melatih pelajar-pelajar menjalankan perniagaan dobi mereka sendiri. Dua orang pelajar telahpun diambil bekerja di koperasi sekolah.

Kerja tanpa lelah Cikgu Kumaresan membolehkan pelajar-pelajar kurang upaya menjadi mandiri dan berdikari.

#2. Cikgu Wan Mu’adzam Bin Wan Abidin.

Seorang guru pendidikan khas dari Sekolah Kebangsaan Klang, Selangor, telah mencipta peranti Caballus Rafvi yang membolehkan pelajar-pelajar berkeperluan khas yang mempunyai kekurangan penglihatan menjalankan latihan larian.

Melalui inovasinya, beliau telah membimbing pelajarnya ke pertandingan atletik peringkat kebangsaan dan bahkan mencapai puncak Gunung Kinabalu. Peranti dan bimbingan Wan Mu’adzam membolehkan pelajarnya mengatasi had-had fizikal dan mencapai potensi penuh mereka.

BACA LANJUT: Teacher In Pahang Aspires To Build Malaysia’s First OKU Multimedia Studio With Winnings Earned From The RISE Educator Of The Year Award

#3. Cikgu Joei Ong Suk Mei.

Guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan SS17 Subang Jaya, Selangor dan merupakan seorang guru pendidikan khas dengan masalah pendengaran. Beliau telah mencipta Workshop OKU Shelter, yang memberi kuasa kepada pelajar keperluan khas untuk berjaya dalam rekabentuk multimedia.

Kisah hidupnya sendiri menjadi inspirasi kepada pelajar-pelajarnya, dan beliau memberi mereka pengalaman kerja yang berharga melalui hubungannya dengan perniagaan tempatan.

Kesabaran, kebaikan hati, dan panduan lembut Guru Joei telah membolehkan pelajar-pelajarnya membangunkan sikap yang positif dan berjaya dalam rekabentuk multimedia, sesuatu bidang yang mungkin tidak mungkin untuk mereka.

#4. Cikgu Velerie Wheelervon Primus.

Seorang guru pendidikan khas dan ikon budaya negeri Sabah dari Sekolah Kebangsaan Bingkor, Sabah. Beliau memegang prinsip “Kerana Seni Itu Indah”, yang telah membawa beliau memenangi 12 anugerah di peringkat negeri, kebangsaan, dan antarabangsa.

Antara anugerah yang diterima adalah termasuk:

  • Guru Showcase Kecemerlangan 2022.
  • Guru Ikon Budaya Negeri Sabah 2021 dan 2022.
  • Guru Inovasi 2022.
  • Calon Guru Seni Persembahan Kebangsaan 2023.
  • Anugerah Ketua Menteri Sabah 2018.
  • Anugerah Menteri Negeri Teknologi dan Inovasi Sabah 2019.
  • Anugerah Emas Tarian Rakyat Rusia 2021, serta lebih daripada 10 anugerah emas dalam pertandingan inovasi.

Velerie juga aktif dalam menghasilkan modul pembelajaran pelajar pendidikan khas, penulisan penyelidikan tindakan, dan penulisan penyelidikan.

Beliau komited untuk membangunkan dan mendidik pelajar, terutama mereka yang mempunyai keperluan pendidikan khas di pedalaman Sabah.

#5. Cikgu Ayu Binti Majid.

Menurut penominasinya, Nurshafiekah Suhailan dari sebuah sekolah komuniti untuk Orang Asli di Kelantan, dia pernah menjadi pelajar kurang keyakinan dan motivasi dengan penguasaan bahasa Inggeris yang terhad.

Namun, di bawah bimbingan guru Inggeris pertamanya, Cikgu Ayu Majid, dia dapat mengatasi kekurangan dalam percakapan awam dan mengembangkan kemahiran kepimpinan.

Melalui pendekatan pengajaran Cikgu Ayu yang sabar, penyayang, dan mudah difahami, pelajar-pelajarnya dapat mengatasi ketakutan mereka dalam berbicara di depan umum dan menghargai nilai kerendahan hati, belajar dari kesilapan, serta mengemari pertumbuhan yang berterusan.

Berkolaborasi di pusat komuniti untuk belia Orang Asli, semangat Cikgu Ayu untuk pendidikan dan peluang yang saksama menginspirasi penominasi dan orang lain untuk mengejar misi yang sama.

Kini, Cikgu Ayu menjalankan prasekolah untuk komuniti tersebut, dan penominasi memperjuangkan pengiktirafan baginya sebagai penghargaan atas kerja keras dan dedikasinya yang tak kenal lelah.


Undi Pendidik Paling Berinspirasi.

Kini dalam tahun ketiga, RISE Educator Award adalah penghargaan kepada pendidik yang luar biasa yang telah memberikan impak positif kepada pelajar dan masyarakat mereka.

Pemenang kategori RISE Educator Award yang akan ditentukan melalui undian awam di media sosial akan menerima RM2,000 bagi guru tersebut.

Sementara itu, pemenang kategori RISE Educator of the Year akan dipilih oleh juri pertandingan dan akan menerima hadiah tunai sebanyak RM5,000 untuk guru tersebut.

Selain itu, semua lima finalis teratas akan dianugerahkan RM10,000 untuk sekolah mereka sebagai penghargaan atas usaha mereka untuk memberdaya dan memajukan pendidikan bagi komuniti sekolah mereka.

Pemenang-pemenang anugerah akan diumumkan dalam acara penyerahan anugerah pada 27 Mei 2023.

Untuk mengetahui kisah inspirasi para guru luar biasa ini dan memberikan undian anda untuk pendidik yang paling cemerlang, sila lawati laman Facebook Taylor’s College dari 24 April hingga 12 Mei 2023.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd