Now Reading
“Niat Ke Wasiat” – Maybank Islamic Lancar EzyWasiat Untuk Wasiat Patuh Syariah Digital Yang Komprehensif

“Niat Ke Wasiat” – Maybank Islamic Lancar EzyWasiat Untuk Wasiat Patuh Syariah Digital Yang Komprehensif

EzyWasiat adalah tawaran baharu di bawah penyelesaian pengurusan harta patuh Syariah Maybank Islamic yang holistik, merangkumi semua 5 teras pengurusan kekayaan – penghasilan, pengumpulan, perlindungan, penyucian dan pengagihan.

maybank ezywasiat

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm atau ikuti berita kami menerusi aplikasi Lumi News untuk updates terkini & relevan!


Maybank Islamic Berhad hari ini (14 Jun) melancarkan EzyWasiat iaitu perkhidmatan penulisan wasiat inovatif dan efisien untuk umat Islam di Malaysia.

Perkhidmatan digital baharu ini membolehkan pelanggan merancang dan menyiapsediakan wasiat mereka dengan lebih cekap dan teratur, selaras dengan Syariah dan undang-undang faraid.

Platform EzyWasiat dibangunkan mengikut model bantuan unik di mana pelanggan akan dibantu secara langsung oleh penasihat pengurusan kekayaan patuh Syariah atau pengurus hubungan yang akan menggabungkan algoritma faraid untuk memudahkan proses penulisan wasiat.

Pelanggan hanya perlu menyediakan dokumen yang betul dan dengan bayaran serendah RM600, penulisan wasiat mereka boleh disempurnakan dalam masa 30 minit sahaja.

Tujuan utama EzyWasiat adalah untuk memberikan kelapangan minda dalam pengurusan harta dan memastikan harta tersebut diuruskan dengan betul setelah pemergian individu.

Produk ini disasarkan kepada umat Islam dan tidak hanya terhad kepada mereka yang sudah lama berniat untuk menyediakan wasiat tetapi terhalang sama ada disebabkan oleh faktor kerumitan proses, kos atau kurangnya kemudahan.


Masalah Aset Yang Belum Diagihkan

Perancangan harta dan warisan adalah perkara yang harus diberikan keutamaan. Terdapat banyak laporan media yang menyebut harta atau aset bernilai lebih daripada RM70 bilion yang masih belum lagi diagihkan. Ini disebabkan kurangnya kesedaran tentang kepentingan merancang pembahagian harta sebelum kematian.

Untuk menyediakan kemudahan ini kepada pelanggan, Maybank Islamic telah menjalinkan kerjasama dengan syarikat fintech, CreateWills Sdn Bhd serta menggabungkan nasihat sokongan dan pegawai perhubungan pelanggan Maybank Islamic yang berdedikasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Datuk Mohamed Rafique Merican berkata pelancaran EzyWasiat selaras dengan aspirasi Maybank untuk membangunkan penyelesaian baharu dan inovatif yang dapat memberikan impak positif kepada komuniti secara meluas.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Datuk Mohamed Rafique Merican.

Kami kekal komited untuk menerajui perbankan patuh Syariah bukan sahaja di rantau ini malah serata dunia. Berbekalkan jalinan perkongsian pintar, kami berada pada kedudukan yang strategik untuk membuka jalan ke arah fasa pertumbuhan kewangan Islam yang seterusnya. Selain memenuhi janji kami terhadap kelestarian kewangan Islam, kami juga berusaha untuk mendigitalkan produk-produk kami dalam menawarkan penyelesaian kepada para pelanggan, maka tercetusnya kerjasama dengan CreateWills ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Datuk Mohamed Rafique Merican.

Tambah beliau lagi, kerjasama antara Maybank Islamic dan CreateWills menandakan pencapaian penting dalam bidang perkhidmatan penulisan wasiat bagi umat Islam, khususnya dari segi perancangan harta patuh Syariah.

Ia juga mengukuhkan komitmen Maybank Islamic untuk menjadikan perkhidmatan ini mudah diakses oleh semua umat Islam di Malaysia.


“Niat Ke Wasiat”

Ketua Pengurusan Kekayaan dan Pembangunan Perniagaan Patuh Syariah Maybank Islamic, Ahmad Shareza Abdul Rahman dalam masa yang sama turut berkata, “Dengan EzyWasiat, umat Islam dapat memanfaatkan perkhidmatan penulisan wasiat khusus untuk mereka yang menitikberatkan keperluan syarak dan perancangan masa hadapan demi orang yang tersayang. Dalam erti kata lain, kami membantu anda untuk merealisasikan perancangan harta dari Niat ke Wasiat.”

Ketua Pengurusan Kekayaan dan Pembangunan Perniagaan Patuh Syariah Maybank Islamic, Ahmad Shareza Abdul Rahman.

Beliau menambah lagi bahawa misi Maybank adalah untuk memperkasakan pelanggan bagi merancang masa hadapan mereka secara efisien, di samping memastikan niat mereka mematuhi keperluan Islam dapat dipenuhi dengan mudah.

Dengan proses penulisan wasiat yang dapat diselesaikan dalam tempoh 30 minit dan struktur harga yang berpatutan, kami ingin memastikan agar tiada sesiapapun yang terkecuali daripada bantuan guaman perancangan harta yang berkualiti tinggi. Malah, EzyWasiat yang berasaskan teknologi digital ini mudah untuk diubahsuai dari masa ke masa jika diambil kira realiti perubahan hidup dan peredaran masa yang dinamik.

Ketua Pengurusan Kekayaan dan Pembangunan Perniagaan Patuh Syariah Maybank Islamic, Ahmad Shareza Abdul Rahman.

EzyWasiat Oleh Maybank Islamic

EzyWasiat merupakan salah satu tawaran baharu di bawah penyelesaian pengurusan harta patuh Syariah Maybank Islamic yang holistik serta merangkumi semua 5 teras pengurusan kekayaan – penghasilan, pengumpulan, perlindungan, penyucian dan pengagihan.

Baru-baru ini, di bawah teras penyucian harta, Maybank Islamic telah melancarkan perkhidmatan dalam talian iaitu EzQurban untuk memudahkan amalan Qurban sempena sambutan Aidiladha dalam kalangan pelanggannya. Ini juga membolehkan pelanggan merancang kewangan bagi menunaikan kewajipan Qurban pada masa hadapan.

Untuk maklumat lanjut tentang EzyWasiat, termasuk integrasi Faraid dalam pengurusan harta, layari Maybank.my/EzyWasiat atau hubungi Maybank Islamic di wealthdistribution@maybank.com.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: FacebookTwitter, dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd