Now Reading
[Video] Tindakan Jemaah Wanita Negara Jiran Mandi Guna Air Zam Zam Di Kawasan Terbuka Tanah Suci Raih Perhatian

[Video] Tindakan Jemaah Wanita Negara Jiran Mandi Guna Air Zam Zam Di Kawasan Terbuka Tanah Suci Raih Perhatian

Rata-rata netizen mengecam tindakan mereka kerana menggunakan air zam zam untuk mandi selain dilakukan secara terbuka hingga menyebabkan pakaian yang basah melekat pada badan.

Pada musim haji tahun ini, pasti kebanyakan jemaah dari seluruh dunia sudah mula berada di Tanah Suci, Mekah untuk menjalani ibadah tersebut.

Oleh itu, pasti banyak video mahupun gambar yang telah dimuat naik ke dalam media sosial oleh para jemaah di sana untuk tatapan ahli keluarga lain ataupun sebagai kenangan.

Perkongsian video seorang jemaah wanita di Tanah Suci curi tumpuan ramai

Pun begitu, baru-baru ini perkongsian satu video di media sosial daripada salah seorang jemaah wanita dari negara jiran, Indonesia telah mencuri tumpuan ramai.

Menerusi hantaran video yang dimuat naik di laman TikTok akaun @indah..chemmank, kelihatan sekumpulan jemaah wanita di Tanah Suci, Mekah yang sedang mandi di sebuah kawasan terbuka.

Menurut wanita itu, dia berasa syukur kerana diberi kesempatan untuk bermandi di Tanah Suci bersama beberapa jemaah wanita lain sepuasnya.

Sekumpulan jemaah wanita mandi di tempat terbuka, dakwa guna air zam zam

Apa yang mencuri tumpuan, mereka yang dilihat mandi di tempat terbuka mendakwa bahawa air yang digunakan itu merupakan air zam zam.

“Alhamdulilah dapat kesempatan mandi langsung di tempat air zam zam dengan sepuasnya, MasyaAllah,” tulisnya di ruangan kapsyen.

https://www.tiktok.com/@indah..chemmank/video/7241200568692133125

Susulan itu, rata-rata pengguna media sosial mengecam tindakan mereka kerana tidak menjaga batas apabila pakaian yang dipakai basah dan melekat pada badan selain menggunakan air zamzam untuk mandi.

Pun begitu, ada yang merasakan kenyataan wanita itu adalah tidak benar kerana kawasan tersebut bukanlah tempat air zam zam selain air yang digunakan itu juga bukanlah air tersebut.

Zamzam sabeel boleh digunakan untuk berwuduk dan mandi

Menerusi satu lagi hantaran video di laman TikTok miliknya, wanita itu mendakwa bahawa mereka mandi di kawasan air zamzam sabeel di mana air tersebut boleh digunakan untuk membersihkan diri atau berwuduk oleh para jemaah.

https://www.tiktok.com/@indah..chemmank/video/7241773218388790534

Bagaimanapun, jemaah wanita tidak digalakkan untuk mandi di sana kerana bahagian aurat mereka lebih mudah terdedah berbanding jemaah lelaki apatah lagi ia dilakukan di kawasan tersebut.

Mufti Wilayah Persekutuan, hukum guna air zamzam

Semakan kami di laman sesawang Mufti Wilayah Persekutuan, hukum menggunakan air zam zam untuk mandi, berwuduk atau bersihkan diri daripada najis adalah harus kerana ia adalah air yang suci lagi menyucikan seperti air mutlak yang lain.

Untuk keluar daripada khilaf ulama yang memakruhkan, kami mengesyorkan sekirannya tiada kesukaran dan terdapat air yang lain selain daripada air zamzam, sebaiknya gunakan terlebih dahulu air lain tersebut, khususnya ketika beristinja dan membersihkan diri daripada najis

Mufti Wilayah Persekutuan

Berikut adalah komen netizen:


Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd