Now Reading
Video Ceddy Perjelas Tentang Apa Yang Berlaku Di Gaza Tular Sehingga Disiar Al Jazeera

Video Ceddy Perjelas Tentang Apa Yang Berlaku Di Gaza Tular Sehingga Disiar Al Jazeera

Walau bagaimanapun, portal berita Al Jazeera itu tersilap menulis di ruangan kapsyen bahawa Ceddy adalah seorang rakyat Filipina, walhal dia sebenarnya berasal dari Malaysia.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Serangan balas yang dilakukan oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) pada 7 Oktober tahun lalu telah membunuh lebih puluhan ribu mangsa di Palestin termasuklah kanak-kanak, wanita dan warga emas.

Lebih memburukkan keadaan lagi apabila IDF turut menyerang satu-satunya kawasan yang dikatakan selamat untuk diduduki iaitu di Rafah.

Tindakan tidak berperikemanusiaan ini telah mendapat tentangan bukan sahaja dari rakyat Malaysia, malah pemimpin dan masyarakat seluruh dunia turut mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan tersebut.

Baca Artikel Berkaitan: [Video] Orang Ramai Mula ‘Blockout’ Selebriti & Influencer Gara-gara Didakwa Tak Cakna Isu Palestin

Baca Artikel Berkaitan: “Jangan Lupa Gaza” – Individu Syahid Di Palestin Titip Nama Malaysia Dalam Wasiat

Baca Artikel Berkaitan: “Zon Selamat Palsu & Mengelirukan” – UNRWA Dakwa Tiada Lagi Tempat Selamat Di Gaza

Sumber: Pexels

Video Ceddy Tentang Palestin Raih Perhatian Al Jazeera

Menerusi video dimuat naik dalam satu ciapan di laman X (@ajmubasher), portal berita antarabangsa iaitu Al Jazeera telah menyiarkan semula video penjelasan yang dibuat oleh influencer Malaysia iaitu CeddyOrNot tentang apa yang terjadi di Palestin.

Dalam video berkenaan, Ceddy telah meringkaskan tragedi kekejaman yang berlaku terhadap masyarakat di Palestin dan mengapa perkara itu perlu mendapat perhatian masyarakat dunia.

Walau bagaimanapun, portal berita itu menulis di ruangan kapsyen bahawa Ceddy adalah rakyat Filipina, walhal dia sebenarnya adalah warga Malaysia.

Perkara ini turut diperjelaskan semula oleh influencer tersebut di ruangan komen ciapan tentang dirinya yang berasal dari Malaysia.


Ramai Rakyat Malaysia Tumpang Bangga Dengan Pencapaian Ceddy

Sementara itu, rata-rata rakyat Malaysia tumpang bangga dengan pencapaian Ceddy selepas videonya yang memberi ringkasan dan pemahaman tentang apa yang berlaku di Palestin tular di peringkat dunia.

Sumber: X

Semoga selepas ini lepas ramai selebriti yang memanfaatkan platform mereka di media sosial untuk meningkatkan lagi kesedaran orang ramai tentang apa yang sedang berlaku di Palestin, khususnya Rafah yang sebelum ini digembar-gemburkan sebagai kawasan selamat (Safe Zone).

Proud of you, Ceddy! Semoga perkara ini boleh menjadi inspirasi kepada orang ramai di luar sana.

Baca Artikel Berkaitan: “Ramai Yang Keliru” – Ceddy Kecewa Netizen Serang Membuta Tuli Selepas Promosikan Produk Dutch Lady

Baca Artikel Berkaitan: : [Ekslusif] CeddyOrNot Pernah Berhasrat Jadi Pensyarah? Ini Fakta Tentang Ceddy Yang Ramai Tak Tahu

Baca Artikel Berkaitan: [Video] Ceddy Kongsi Pengalaman Pertama Kali Puasa Dengan Sahur 7 Biji Kurma


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd