Now Reading
“Pergi Repeat Tahun Depan” – Ibu Mahu Anak Ambil Semula Ujian SPM Ulangan Kerana Tak Dapat 9A+

“Pergi Repeat Tahun Depan” – Ibu Mahu Anak Ambil Semula Ujian SPM Ulangan Kerana Tak Dapat 9A+

Keputusan SPM yang diperolehi oleh Haziq adalah 4A (Bahasa Melayu, Inggeris, Sejarah dan Sains), 2A- (Perdagangan dan Pandangan Dunia Islam), 1 B+ (Pendidikan Islam),1 B (Geografi) dan 1 E (Matematik).

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Menunggu hari untuk mengambil keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah detik yang cukup mendebarkan bagi calon-calon yang menduduki ujian tersebut.

Bagi SPM 2023, seramai 11,713 calon atau 3.1% memperoleh keputusan cemerlang gred A+, A dan A- dalam semua mata pelajaran.

Ketua Pengarah Pendidikan Azman Adnan menjelaskan bahawa angka tersebut menunjukkan peningkatan lebih baik berbanding tahun sebelum ini iaitu 10,109 calon (2.7%).


Ibu Minta Anak Duduki Semula SPM Kerana Gagal Dapat Keputusan Semua A

Menerusi video dimuat naik di laman TikTok (@bryanbounn), seorang calon SPM dikenali sebagai Mohamad Haziq telah berkongsi keputusannya dan menceritakan reaksi ibunya yang kecewa terhadap gred E yang diperoleh bagi subjek Matematik.

Hantaran itu menunjukkan detik di mana ibu kepada Haziq memintanya untuk menduduki semula peperiksaan SPM dengan harapan anaknya akan mendapat keputusan lebih baik.

Perkongsian itu mendapat perhatian ramai dan rata-rata daripada masyarakat berpendapat tindakan tersebut akan memberikan tekanan kepada pelajar.

Keputusan SPM yang diperoleh oleh Haziq adalah 4A (Bahasa Melayu, Inggeris, Sejarah dan Sains), 2A- (Perdagangan dan Pandangan Dunia Islam), B+ (Pendidikan Islam), dan B (Geografi).

Walaupun berjaya mendapat gred yang membanggakan ini, namun ibunya agak terkejut dengan keputusan gred pada E pada subjek Matematik dan menganggap ia telah menjejaskan prestasinya yang mengagumkan itu.

Sumber: TikTok @bryanbounn

Ibunya dengan tegas mengatakan Haziq sepatutnya memperoleh keputusan 9A+ bagi peperiksaan SPM.

Si ibu bimbang jika gred E dalam Matematik itu akan menghalang peluang anaknya untuk mendapat peluang masuk ke universiti yang baik.

Oleh itu, wanita berkenaan menasihati anak lelakinya untuk mengambil semula peperiksaan bagi mencapai keputusan yang lebih baik.

“Awak dapat 6A, 2B dan 1E. Walaupun awak lulus, tapi keputusan tak memuaskan,” keluh si ibu.

Pun begitu, tidak dapat dipastikan sama ada si ibu hanya meminta Haziq untuk menduduki semula ujian subjek Matematik atau kesemua subjek.

Video yang dimuat naik oleh Haziq itu mendapat perhatian ramai dan menerima pelbagai reaksi dari masyarakat.

Walau bagaimanapun, video tersebut telah dipadam ketika artikel ini ditulis.


Ramai Netizen Beri Kata-kata Semangat Kepada Haziq

Di ruangan komen video, ramai netizen yang memberi kata-kata semangat kepada pelajar berkenaan untuk tidak berputus asa bagi mendapatkan keputusan cemerlang.

Segelintir pengguna media sosial juga berpendapat bahawa Haziq perlu mengambil semula ujian SPM bagi subejk Matematik kerana ia mempunyai kepentingannya untuk masuk ke Universiti Awam (UA).

Seorang netizen turut berkongsi pengalamannya yang hampir sama di mana bapanya juga tidak menghargai pencapaiannya dan sering memintanya untuk cuba lebih baik.


Haziq Tampil Mohon Maaf Dan Hargai Sokongan Orang Ramai Terhadapnya

Haziq kemudiannya tampil membuat permohonan maaf secara terbuka dan menjelaskan bahawa niatnya bukanlah untuk memalukan keluarga dan membuka aib tetapi hanya sekadar untuk berkongsi perjalanan hidupnya.

Sumber: TikTok @bryanbounn

Malah, dia bersetuju dengan alasan ibunya yang tiada universiti akan mengambil pelajar yang tidak mendapat sekurang-kurangnya C bagi subjek Matematik.

Dia mengakui kata-kata ibunya itu adalah kerana keinginan si bonda melihat anaknya berjaya pada masa akan datang.

Dalam pada itu, Haziq mengucapkan terima kasih kepada semua orang kerana mendoakannya serta mesej positif yang diberikan.

Baca Artikel Berkaitan: “Macam Tengah Tengok Bola” – Reaksi Spontan Si Bapa Lepas Lihat Result SPM Anak Jadi Perhatian [Video]

Baca Artikel Berkaitan: “Fasiliti Macam Kolej Swasta “- No. 1 Untuk SPM 2023, Maahad Tahfiz Negeri Pahang Jadi Perhatian [Video]

Baca Artikel Berkaitan: KPM Umum Lebih 10,000 Calon Tak Hadir SPM 2023


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd