Patung “Kerajaan Pembunuh” Dilihat Di Highway Bandar Melaka
Tengok gambar pun dah seram.
Jangan lupa follow channel Telegram TRPBM untuk updates terkini yang relevan dan menarik!
Tidak dinafikan, kehidupan rakyat Malaysia kini semakin sukar akibat penularan pandemik Covid-19 yang masih belum menampakkan tanda berakhir.
Pandemik Covid-19 ini juga telah memberikan impak yang besar kepada pelbagai sektor; ekonomi, pendidikan, kesihatan, dan banyak lagi.
Malah, sehingga kini – ada di antara rakyat yang mula menunjukkan protes.
Baru-baru ini, satu boneka telah dilihat digantung pada jambatan di lebuh raya Bandar Melaka dengan tulisan “KERAJAAN PEMBUNUH” tertulis pada badan boneka tersebut.
MalaysiaKini melaporkan bahawa patung tersebut ditemui orang awam di jejambat Jalan Tun Abdul Razak-Ayer Keroh, tidak jauh daripada Seri Negeri, bangunan pentadbiran kerajaan.
Ada juga warganet menganggap bahawa perkara tersebut bersifat kurang ajar dan sama sekali tidak normal.
org melaka is on to something pic.twitter.com/ySfOEckNJy
— kobismenghijo 🎨 (@izzatisuza) July 12, 2021
Warganet beri pandangan berbeza
Gambar tersebut telah menarik perhatian segelintir netizen tetapi ada yang memberi kritikan dengan mengatakan bahawa walaupun rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan apa yang sedang berlaku, ini bukan cara yang sepatutnya kita lakukan, jelas mereka.
betul tak kelakar. ada banyak cari lain nk lepaskan marah. tgok dri gambar pun da seram
— yyus 🏴🇲🇾🇵🇸 (@yusmaizurayasin) July 12, 2021
Kalau boleh jangan protes macam ini.
— bangman (@aimansalim_) July 12, 2021
Boleh trigger kepada orang-orang yang pernah mengalami perasaan suicidal.
Let’s be better than this. https://t.co/RCh99YVA27
Laporan telah dibuat kepada pihak polis mengenai kejadian itu, sekaligus mengalih patung tersebut.
Kongsikan cerita menarik dan terkini bersama kami di media sosial TRPBM: Facebook, Twitter, dan Instagram.
Siti Murni Azman is a Malaysian journalist and editor currently serving as Head Writer and Assistant Editor for The Rakyat Post BM. Known for her relatable and distinctly local storytelling, she frequently covers lifestyle topics including food, café culture, entertainment, consumer trends, and viral social conversations, while also contributing across multiple editorial pillars. Before joining The Rakyat Post, she was involved in social media marketing for AirAsia BIG Rewards, where she worked on digital campaigns and audience engagement. Beyond editorial work, she also manages sponsored content and client collaborations, working closely with brands on digital storytelling tailored for Malaysian audiences.