Now Reading
Platform DIRI Tawar Khidmat Penstriman Edutainment Terawal Di Malaysia

Platform DIRI Tawar Khidmat Penstriman Edutainment Terawal Di Malaysia

Visi DIRI adalah untuk memberikan setiap rakyat Malaysia peluang untuk belajar daripada yang terbaik dengan menawarkan pengalaman bimbingan yang sebelum ini tidak dapat diakses.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Perubahan ketara dalam landskap pendidikan Malaysia mengambil tempat dengan DIRI, iaitu perkhidmatan penstriman edutainment perintis yang memberi pendekatan kepada Pembelajaran Resonans.

Platform inovatif ini direka untuk menyelami dan mendidik rakyat Malaysia melalui kandungan yang menarik daripada beberapa pakar-pakar terulung negara.

Platform ini menampilkan ramai mentor yang terkemuka, termasuk Tan Sri Nazir Razak, bekas CEO dan Pengerusi Kumpulan CIMB; Tan Sri Dato’ Seri Abdul Wahid Omar, Pengerusi Bursa Malaysia; Tan Sri Dato’ Sri Tony Fernandes, figura penting dalam bidang penerbangan; Dato’ Hamidah Naziadin, bekas Ketua Pegawai Kumpulan Kumpulan CIMB; ahli astrofizik pertama Malaysia Tan Sri Dato’ Seri Dr. Mazlan binti Othman; dan Datuk Nicol David, juara terkemuka dunia squash wanita sebanyak lapan kali.

Mentor-mentor ini berkongsi pandangan berharga mengenai kepimpinan, komunikasi, mentaliti, inovasi, dan banyak lagi melalui video sinematik berdefinisi tinggi yang mendalam.


Matlamat Penubuhan DIRI

Pengasas DIRI, Sheng Wong didorong oleh matlamat untuk menjadikan pembelajaran lebih menarik dan berkesan, terutamanya melalui kuasa penceritaan.

Sheng mengenal pasti jurang dalam pasaran, terutamanya semasa berada di agensi pemasaran digital, di mana kursus yang telah tersedia dan siap, sering gagal memenuhi permintaan unik agensinya.

Pengasas DIRI, Sheng Wong

Beralih daripada pendekatan berasaskan konsep kepada pendekatan yang menggabungkan pengalaman kehidupan sebenar ke dalam pengajaran beliau di agensi tersebut.

“Saya menyedari kesan sebenar bercerita dalam pembelajaran apabila saya mula berkongsi pengalaman penyelesaian masalah dalam kehidupan sebenar dengan pelanggan saya.

“Saya, di atas kerusi, cerita, dan penonton yang berhubung dengan saya. Ketika itulah saya benar-benar memahami kuasa cerita yang baik untuk menghubungkan, mengaitkan, memberi inspirasi dan melibatkan diri dengan pelajar,” kata Sheng.

Kesedaran ini membawa kepada penciptaan DIRI, yang berasaskan empat prinsip teras DIRI:

  1. Menyampaikan pengajaran melalui penceritaan menarik
  2. Memupuk kemahiran hidup yang bertahan lama
  3. Pendidikan menarik dan menghiburkan
  4. Menyediakan akses kepada yang terbaik di negara ini

Bagaimana Platform DIRI Bantu Rakyat Malaysia

Tunku Ali Redhauddin bin Tuanku Muhriz, penyelaras DIRI, membawa pengalaman beliau yang pelbagai dari pelbagai sektor, termasuk ekuiti swasta, pendidikan dan perkhidmatan awam.

Beliau memandang DIRI sebagai lebih daripada platform pembelajaran; ia adalah satu gerakan untuk melengkapkan rakyat Malaysia dengan kehidupan penting, kepimpinan, dan kemahiran pengurusan, melangkaui pencapaian akademik, seperti yang ditekankan dalam ucapan pembukaannya, “DIRI bukan sekadar platform; ia adalah gerakan.

Pergerakan yang didedikasikan untuk melengkapkan rakyat Malaysia, dari peringkat tinggi, pelaksana berpotensi kepada eksekutif, pencari kerja kali pertama, malah mereka yang kurang bernasib baik, dengan lebih daripada kecemerlangan akademik.”

Visi DIRI adalah untuk memberikan setiap rakyat Malaysia peluang untuk belajar daripada yang terbaik dengan menawarkan pengalaman bimbingan yang sebelum ini tidak dapat diakses.

Platform ini memanfaatkan kuasa penceritaan untuk mencipta pengalaman pembelajaran yang lebih dekat, berkesan dan berkekalan, diterajui oleh beberapa tokoh yang paling disegani di Malaysia.


Membentuk Semula Generasi Kumpulan Bakat Masa Depan Dengan ‘DIRI For Business’

DIRI sedang mengubah pembelajaran korporat dan ia tersedia untuk syarikat-syarikat. Dengan Pakej Penerima Awal Terhad, majikan boleh mendapatkan lesen korporat sehingga 17 November 2023.

Tawaran eksklusif ini menyediakan akses kepada perpustakaan premium kursus DIRI, memperkasakan pasukan anda dengan kemahiran dan pemahaman yang mendalam.

Selain itu, DIRI for Business boleh dituntut sepenuhnya oleh HRDC, menjadikannya pilihan ideal untuk syarikat yang ingin melabur dalam pembangunan tenaga kerja mereka.

Transformasikan pasukan anda dengan [DIRI] dan terajui dalam dunia korporat yang semakin berkembang.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd