Now Reading
Kes Serang Balai Polis Ulu Tiram: 5 Ahli Keluarga Suspek Ditahan Bawah SOSMA

Kes Serang Balai Polis Ulu Tiram: 5 Ahli Keluarga Suspek Ditahan Bawah SOSMA

Menurut Ketua Polis Negara, seramai 27 saksi telah direkod keterangan berkaitan kes terbabit.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Pada 17 Mei lalu, negara digemparkan dengan kejadian Balai Polis Ulu Tiram, Johor yang diserang seorang lelaki menyebabkan dua anggota terbunuh manakala seorang lagi mengalami kecederaan.

Serangan yang berlaku pada pukul 2.54 pagi Jumaat itu juga menyebabkan suspek yang menyerang balai polis berkenaan maut di tempat kejadian akibat ditembak selepas menyerang anggota polis.

Baca Artikel Berkaitan: Balai Polis Ulu Tiram Diserang, 2 Anggota Maut & Seorang Cedera

5 ahli keluarga suspek ditahan semula di bawah SOSMA

Hari ini (24 Mei), lima ahli keluarga suspek yang ditahan berhubung kes serangan di Balai Polis Ulu Tiram, Johor Bahru sebelum ini ditahan semula di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, tindakan tersebut diambil sejurus kelima-lima individu tersebut tamat reman hari ini.

“Apa yang telah disebut oleh saya sebelum ini disyaki bapa JI (jemaah Islamiah) adalah betul, saya kena maklum begitu untuk siasatan ke arah mana.

“Tetapi bila panggil saksi, kita dapati keluarga ini memang tidak bercampur dengan orang ramai dan anak tidak bersekolah,” katanya dipetik Kosmo.

Adik beradik suspek tiada pendidikan tinggi

Menurutnya, kesemua adik beradik suspek juga tidak mempunyai pendidikan tinggi dan hanya abangnya sahaja yang bersekolah sehingga tingkatan lima.

“Anak terakhir perempuan tidak sekolah, suspek yang mati ditembak hanya sekolah sampai darjah empat, abang dia sampai tingkatan lima, kakaknya pula darjah enam, jadi fahaman dan ideologi dibawa (keluarga berkenaan) adalah fahaman ideologi radikal,” katanya lagi.

Polis temui beberapa batang paip untuk buat pistol angin di rumah suspek

Menurutnya lagi, seramai 27 saksi telah direkod keterangan berkaitan kes dan pemeriksaan polis turut menemui beberapa batang paip dipercayai untuk membuat pistol angin di rumah suspek.

“Kes disiasat dibawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan Seksyen 8 Akta Senjata,” ujar Razarudin.

Suspek bukan anggota Jemaah Islamiyah (JI)

Suspek sebelum ini disyaki seorang anggota Jemaah Islamiyah (JI) berdasarkan siasatan awal polis dan sejarah mengaitkan bapanya yang juga bekas anggota organisasi berfahaman militant dan ekstremisme itu.

Pun begitu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, siasatan lanjut mendapati lelaki terbabit bukanlah anggota JI.

Baca Artikel Berkaitan: KPN Sahkan Suspek Kes Serangan Balai Polis Ulu Tiram Anggota JI, 7 Individu Ditahan

Baca Artikel Berkaitan: “Kubur Suspek Serang Balai Polis Ulu Tiram Perlu Dijauhkan Dari Yang Lain” – Jawatankuasa Fatwa Johor


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2024 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd