Now Reading
[Video] Bung Moktar & Zizie Dibebas & Dilepaskan Dari Pertuduhan Rasuah RM2.8 Juta

[Video] Bung Moktar & Zizie Dibebas & Dilepaskan Dari Pertuduhan Rasuah RM2.8 Juta

Menerusi video yang dimuat naik Bernama, Bung Moktar memanjatkan rasa syukur selepas mahkamah membebaskan beliau dan isteri daripada pertuduhan rasuah RM2.8 juta unit amanah.

Jangan lupa follow channel Telegram TRPbm untuk ketahui updates semasa & relevan!


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini (7 September) membenarkan permohonan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad untuk membatalkan perintah supaya mereka membela diri dalam kes rasuah RM2.8 juta membabitkan pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual Berhad.

Hakim Azhar Abdul Hamid pada petang ini membenarkan permohonan semakan oleh pasangan itu yang menyasarkan keputusan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur tahun lepas.

Zizie menangis di dalam kandang tertuduh

Menurut laporan MalaysiaKini, selepas keputusan itu, Zizie dilihat menangis di dalam kandang tertuduh sambil suaminya berada di sebelahnya.

Hakim memerintahkan pasangan itu dilepaskan dan dibebaskan (DAA) daripada semua pertuduhan jenayah.

Bung Moktar bersyukur beliau dan isteri dibebaskan

Dalam pada itu, menerusi hantaran video yang dimuat naik di akaun X (Twitter) @bernamadotcom, Ahli Parlimen Kinabatangan itu memanjatkan rasa syukur selepas mahkamah membebaskan beliau dan isterinya.

Bung Moktar turut menyampaikan ucapan terima kasihnya kepada seluruh pasukan peguam yang mewakilinya serta orang ramai yang mendoakannya.

“Saya bersyukur kehadrat Allah SWT kerana mahkamah telah membebaskan saya dan isteri pada hari ini dan saya berterima kasih kepada pasukan peguam saya dan kepada semua yang mendoakan saya,” katanya.

Terdahulu pihak pendakwaan berjaya buktikan kes prima facie

Terdahulu pada 2 September 2022, Hakim Perbicaraan Mahkamah Sesyen iaitu Rozina Ayob memutuskan bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Bung Moktar dan isterinya selain memerintahkan kedua mereka untuk membela diri.

Sekadar info, Bung Moktar dan Zizie sebelum didakwa di mahkamah atas pertuduhan rasuah bernilai RM2.8 Juta berhubung pelaburan unit amanah.


Kongsi cerita viral & terkini bersama kami di media sosial TRPbm: Facebook, Twitter, Threads dan Instagram.

Get more stories like this to your inbox by signing up for our newsletter.

© 2021 The Rakyat Post. All Rights Reserved. Owned by 3rd Wave Media Sdn Bhd